sproglaboratoriet

Sproglaboratoriet på P1 laver en sprogbøf

Journalisten, der har skrevet programomtalen til dagens program, har lidt problemer med den bestemte form landene. Oven på den sprogbøf serverer vi derfor artiklen vindene eller vindende? endnu en gang.

Hurtig huskeregel
Hvis du er i tvivl om -ene eller -ende (fx vindene eller vindende), så prøv at bøje ordet som et navneord. Kan du sætte en eller et foran, så skal du bruge -ene.

Det er ikke til at høre ‘d’et’ i –ende, da det er stumpt. Mange har derfor problemer med fx løbene/løbende, vindene/vindende eller faldene/faldende osv. Men er du i tvivl, så er her nogle gode råd.

Substantiver (navneord) skal have endelsen -ene, og verber (udsagnsord) skal have endelsen -ende. Tag fx nedenstående sætninger:

Vindene/vindende ser ud til at blæse Vestas’ vej.
Han var den mest vindene/vindende travkusk gennem tiden.

I ovenstående øverste sætning kan du se, at vindene er et navneord. Og hvordan kan du tå tjekke det? Jo, du kan evt. prøve at bøje ordet ved at sætte en eller et foran. Kan du sige en/et vind ser ud til (…)? Ja! I den nederste sætning kan du ikke lave samme manøvre, for det lyder forkert med han var den mest en/et vind travkusk (….)

Nu skulle du gerne være kørende.  🙂 

En tanke om "Sproglaboratoriet på P1 laver en sprogbøf"

  1. Ja, eller også er det en bevidst sprogfejl for at få lidt opmærksomhed, og så handler programmet og verber og substantiver næste gang 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *