10 glemte ord, der begynder med a

Man kan finde mange løjerlige ord i vort riges historiske ordbøger. Og hvis man tror, at slang kun er et nutidigt fænomen, må man tro om.

Har man en kærlighed for ord, findes der flere gode kilder til hjemmegranskning i den kolde tid. I de senere år er flere ordbøger kommet online. Man kan slå op i de historiske retskrivningsordbøger (tilbage til 1872) samt Moths Ordbog, der dækker det danske sprog omkring år 1700.  Og så er der ikke mindst Ordbog over det danske Sprog (ODS), som dækker perioden fra 1700-1950. Den er i omfang den største af ordbøgerne og indeholder 225.000 opslagsord (den bruger også Moth som kilde). Til sammenligning har Retskrivningsordbogen fra 2012 ca. 63.000 opslag.

Det bringer mig til sagens kerne. Mange interesserer sig i disse dage for nye ord. Jeg er derimod begyndt mit ministudie af glemte ord ved a. Her følger 10 glemte ord, der begynder med a.

Abesnot er et gammelt udtryk for rabarbergrød (ODS).

Affaldsvejr. Det kaldes ifølge Moth ”ont veir”. Det betød altså uvejr, men ODS angiver allerede i 1919-udgaven, at udtrykket er forældet og ubrugeligt. Dog fortælles det, at udtrykket stadig kunne bruges på Bornholm. Om udtrykket stadig bruges på øen den dag i dag, skal jeg dog ikke kunne udtale mig om.

Agurkesluger er et skældsord (MOTH). Der står dog ikke for hvad. Men er man en karl som en agurk, betyder det ifølge ODS at være “sur og gnaven”. Så mon ikke agurkeslugeren er en særligt vranten person?

Albue-svend er en tjener. Det var en opvarter, som gik ved gæsternes albuer. Ved bryllupsgilder var det især brudesvendene (ODS). Man kan læse mere om det ord i Jysk Ordbog.

Ars-pisker var en nedsættende betegnelse for en skolelærer. Ars betyder bagdel (jf. i øvrigt engelsk arse), så billedet burde her være klart.

Afholdsvand var en betegnelse for sodavand eller lignende læskedrikke. Det er nok især et ord, der er blevet brugt af folk med udsøgt hang til alkoholiske drikke. ODS giver følgende eksempel: ”Hvad er den af … Sidder han og drikker Afholdsvand i mit Selskab?”.

Altangris var datidens øgenavn for svin, der var opfødt i private husholdninger og til eget forbrug (ODS).

Alvors-sky kaldes et (forbigaaende) alvorligt ansigtsudtryk:
 “*Snart smile hendes Træk, de klare, milde, | Snart svæver der en Alvorssky for Øiet.” (ODS).

Amme-børs var et spøgefuldt ord for et sted, hvor ammer samledes. I København kunne det fx være i Rosenborg have.

Appetit-kys kaldes et (kraftigt) kys, der giver lyst til flere. Der henvises bl.a. til “appetitsnaps, som man drikker ved maaltidets begyndelse for at skærpe appetitten” (ODS).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *